Το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που ψηφίζεται στη βουλή αποτελεί την εμπέδωση όλων των αντιασφαλιστικών παρεμβάσεων που έγιναν την περίοδο των μνημονίων. Ανατρέπει οριστικά τον κοινωνικό και αναδιανεμητικόχαρακτήρα του ασφαλιστικού και, παρότι στα χαρτιά παραμένει δημόσιο, ανοίγει την πόρτα για την είσοδο με ακόμα χειρότερους όρους της ιδιωτικής ασφάλισης και των ιδιωτικών κεφαλαίων στη δημόσια ασφάλιση.

Με το νομοσχέδιο αυτό, η κυβέρνηση της Ν.Δ.:

1. Δεν καταργεί τον νόμο Κατρούγκαλου, καθώς παγιώνει και συνταγματοποιεί όλες τις περικοπές των τελευταίων χρόνων, βάζοντας ταφόπλακα σε όλες τις διεκδικήσεις για επιστροφή των αναδρομικών περικοπών των συντάξεων και για επαναφορά των απολεσθέντων παροχών και κατακτήσεων.

2. Μονιμοποιεί τα υψηλά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, ενώ οι προϋποθέσεις για πλήρη συνταξιοδότηση με 40 χρόνια εργασίας όχι μόνο φαντάζουν αλλά και είναι όνειρο απατηλό για τη συντριπτική πλειονότητα των μελλοντικών συνταξιούχων. Τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης πάνε στα 67 για όλους, άντρες και γυναίκες (ή 62 με 40 χρόνια ασφάλισης, δηλαδή 12.000 ένσημα!). Καμία εξαίρεση δεν υπάρχει για καμία κατηγορία εργαζομένων.

3. Δεν αλλάζει τα όρια ηλικίας και τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, κάτι που αφορά χιλιάδες εργαζόμενους και παρόλο που τα τελευταία χρόνια αυξάνονται τα εργατικά ατυχήματα και δυστυχήματα, λόγω της εντατικοποίησης και της ελαστικοποίησης της εργασίας, της έλλειψης μέτρων ατομικής προστασίας και της πλημμελούς συντήρησης του εξοπλισμού και των υποδομών.

4. Εμπαίζει τους συνταξιούχους ότι θα δοθούν αυξήσεις αφού για όσους έχουν πάνω από 30 συντάξιμα χρόνια, η αύξηση θα είναι λογιστική, καθώς θα μειωθεί απλώς η προσωπική διαφορά ενώ, με την περικοπή ακόμη και της ψευδεπίγραφης 13ης σύνταξης, θα μειωθεί το ετήσιο εισόδημα και όσων έχουν λιγότερα από 30 συντάξιμα χρόνια.

5. Διατηρεί τον διαχωρισμό της σύνταξης σε εθνική και ανταποδοτική, την ασφαλιστική δαπάνη σε χαμηλά επίπεδα και την εγγύηση του κράτους σ’ ένα προνοιακό επίπεδο συντάξεων.

6. Το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών ενσωματώνεται στον ΕΦΚΑ κι ανοίγει έτσι ο δρόμος για την πλήρη κατάργησή του, όπως έχει η Ν.Δ. στο πρόγραμμά της με τους τρεις πυλώνες, δηλαδή την ιδιωτικοποίηση της ασφάλισης. Ταυτόχρονα, ενσωματώνονται στον ΕΦΚΑ και τα 7 δισ. αποθεματικά που έχει για τις επικουρικές συντάξεις και τα εφάπαξ πολλών κατηγοριών εργαζομένων.

7. Καταργείται αμετάκλητα η 13η και 14η σύνταξη που περικόπηκε με τους προηγούμενους αντιασφαλιστικούς νόμους του 2010-12. Κόβεται ακόμα και το ετήσιο επίδομα που βάφτιζαν «13η σύνταξη», που σημαίνει ετήσια μείωση 500 ευρώ άμεσα για μεγάλο μέρος συνταξιούχων.

8. Εφαρμόζονται πλήρως, χωρίς καμία αλλαγή, οι μειώσεις στις επικουρικές που έφτασαν το 50%, καθώς και στο εφάπαξ, όπου αθροιστικά οι περικοπές ξεπέρασαν το 40%. Στον κρατικό προϋπολογισμό οι περικοπές του ΕΤΕΑΕΠ ξεπερνούν τα 71 εκατ. ευρώ! Και στον ΕΦΚΑ τα 150 εκατ. ευρώ!

9. Η κρατική εγγύηση περιορίζεται στα 345 ευρώ της «εθνικής σύνταξης». Η συντριπτική πλειονότητα των σημερινών εργαζομένων και αυριανών συνταξιούχων ούτε κατά διάνοια θα προσεγγίσει τα 30 ασφαλιστικά χρόνια (= 9.000 ένσημα).

10 Διατηρούνται τα εξευτελιστικά ποσοστά αναπλήρωσης του ν. Κατρούγκαλου (ν. 4387/16) για το 90% των συνταξιούχων.

11. Δεν γίνεται κανένας λόγος για τα κλεμμένα των ασφαλιστικών ταμείων από τα «θαλασσοδάνεια» της δεκαετίας του ’50 και του ’60, τις άτοκες καταθέσεις των επόμενων δεκαετιών στην Τράπεζα της Ελλάδος, το τζογάρισμά τους στο χρηματιστήριο και τα δομημένα ομόλογα, και το κούρεμά τους με το PSI για να σωθούν οι τράπεζες. Αντίθετα, με την ένταξη του ΕΤΕΑΕΠ στον ΕΦΚΑ θέλουν να βάλουν χέρι στα 7 δισ. ευρώ του αποθεματικού του, ενώ όλοι γνωρίζουμε ότι στα σχέδια της Ν.Δ. είναι η κατάργηση της επικουρικής ασφάλισης και του εφάπαξ και η πλήρης ιδιωτικοποίησή της.

Στις 18 Φλεβάρη οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, η νεολαία πρέπει να βγουν στον δρόμο. Με συνδικάτα, τους φοιτητικούς συλλόγους.

Να αγωνιστούν για πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς, τις συντάξεις και τα επιδόματα και για τη δραστική μείωση του χρόνου εργασίας και των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ώστε να ανοίξουν θέσεις εργασίας για τους νέους και τους άνεργους.

Να διεκδικήσουν την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού και της σύνταξης, τη μείωση της φορολόγησης της μισθωτής εργασίας και την αύξηση του αφορολόγητου, καθώς και την υπογραφή ΣΣΕ, τη διεύρυνση των συνδικαλιστικών ελευθεριών και δικαιωμάτων, τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας και των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, καθώς και την ένταξη νέων κατηγοριών εργαζομένων στα βαρέα και ανθυγιεινά.

Να ανατρέψουν την κυβερνητική πολιτική της φτώχειας, της ανεργίας, της εντατικοποίησης και της πειθάρχησης στο δόγμα «Νόμος και Τάξη», και να πάρουν την τύχη στα χέρια τους.