ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΣ, ΑΝΤΙΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ, ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΓΙΟΡΤΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ

Ο Συντονισμός Διαλόγου και Δράσης Κομμουνιστικών Δυνάμεων καλεί σε αγωνιστική και μαχητική συμμετοχή στις εκδηλώσεις, τη συγκέντρωση και την πορεία, στην Αθήνα και στις άλλες πόλεις, για την 47η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, με τη μεγαλύτερη δυνατή προστασία, τόσο από τον ιό της πανδημίας, όσο και από τον «ιό καταστολής» της κυβέρνησης.

Η φετινός εορτασμός αποκτά καινούριο νόημα, κάτω από τις συνθήκες μιας πολλαπλής υγειονομικής, οικονομικής και κοινωνικής κρίσης. Αποκτά το νόημα της απάντησης στην εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης. Αποκτά το νόημα του αγώνα για τη ζωή ενάντια στο θάνατο, για την υγεία ενάντια στην ασθένεια, για την εργασία ενάντια στην ανεργία και τις απολύσεις, για το μισθό ενάντια στη φτώχεια, για τη δημοκρατία ενάντια στην καταστολή.

Οι προετοιμασίες της κυβέρνησης για μια απαγόρευση των εκδηλώσεων και ειδικά της πορείας, με πρόσχημα την πανδημία, δεν πρέπει και δεν θα περάσουν! Υπεύθυνοι για τον εορτασμό του Πολυτεχνείου είναι οι μαζικοί φορείς του λαού και όχι η κυβέρνηση, το κράτος και ο Χρυσοχοϊδης. Ήδη, δεκάδες μαζικοί φορείς, φοιτητικοί και εκπαιδευτικοί σύλλογοι, ο ΣΦΕΑ, η ΑΔΕΔΥ και συνδικάτα, καλούν στην πορεία, απηχώντας τις διαθέσεις ευρύτερων τμημάτων εργαζομένων, λαού και νεολαίας. Τους στηρίζουμε και ανταποκρινόμαστε στο κάλεσμά τους.

Η φετινή επέτειος τιμής και μνήμης στους αγωνιστές και αγωνίστριες, στους νεκρούς της εξέγερσης πραγματοποιείται στις ιδιαίτερα επικίνδυνες συνθήκες της πανδημίας. Αυτή η πραγματικότητααπαιτείται να ληφθεί σοβαρά υπόψη στην εξέλιξή της. Δεν επιτρέπεται να υποτιμηθεί, πολύ περισσότερο, να αγνοηθεί, από τη μαχόμενη, ριζοσπαστική και κομμουνιστική Αριστερά. Στεκόμαστε ενάντια στο ακροδεξιό, ανορθολογικό και σκοταδιστικό ρεύμα των «αρνητών». Γιατί η αντιδραστική, νεοφιλελεύθερη πολιτική των κυβερνήσεων και το κεφάλαιο μετατρέπουν έναν ιό της φύσης σε «ταξικό ιό» που πλήττει πρωτίστως τους εργαζόμενους, τους μικρομεσαίους και τους φτωχούς. Γιατί αφορά την υγεία και τη ζωή, αλλά και την εργασία και το εισόδημά τους.

Για αυτό το λόγο, επιβάλλεται η λήψη αυστηρών μέτρων υγειονομικής προστασίας των εκδηλώσεων και της πορείας από τη διάδοση του κορονοϊού. Σε αυτό θα συμβάλουμε με όλες μας τις δυνάμεις.

Και για αυτό το λόγο, το επίκαιρο και πιο αναγκαίο από ποτέ, «Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία», συναντιέται με το ακόμη πιο ζωτικό αίτημα για «Υγεία». Για δημόσιο, δωρεάν σύστημα υγείας, για δωρεάν μαζικά τεστ, για έκτακτη και μόνιμη ενίσχυση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης και των ΜΕΘ, για επίταξη του ιδιωτικού τομέα, για μαζικές μόνιμες προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού, για πραγματικά μαζικά και δημόσια μέσα μεταφοράς και μέτρα αποτροπής του συνωστισμού στις «γαλέρες» των εργοστασίων, των υπηρεσιών, για προστασία των δομών ηλικιωμένων, προσφύγων και κρατουμένων.

«Ψωμί», σήμερα, σημαίνει προστασία των μισθών και του εισοδήματος, προστασία της μισθωτής εργασίας και των μικρομεσαίων, των επιστημόνων και των καλλιτεχνών με έκτακτες κρατικές επιδοτήσεις, απαγόρευση των απολύσεων. Σημαίνει γενική μείωση του χρόνου εργασίας χωρίς μείωση μισθών, για να χτυπηθεί η ανεργία. Σημαίνει η μισθωτή εργασία να έχει τη θέση που αξίζει σε αυτούς που παράγουν τον πλούτο. Η εξέγερση του Πολυτεχνείου βρίσκει το νόημά της στον αγώνα να μην περάσει το αντεργατικό νομοσχέδιο Βρούτση που καταργεί ουσιαστικά το 8ωρο/40ωρο/5ήμερο. Η εργατική τάξη θα απαντήσει με την προετοιμαζόμενη απεργία στις 26 Νοεμβρίου, την οποία στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις.

«Παιδεία», σήμερα, σημαίνει 15 μαθητές ανά τάξη, μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, άρνηση της μόνιμης αντικατάστασης της ζωντανής εκπαίδευσης από την τηλε-εκπαίδευση, σημαίνει αύξηση των δαπανών για μια χειραφετημένη, δημόσια δωρεάν εκπαίδευση.

Το «Έξω οι ΗΠΑ» του Πολυτεχνείου βρίσκει το νόημά του στον αγώνα για την ειρήνη στην περιοχή, που κινδυνεύει περισσότερο από κάθε άλλη φορά. Βρίσκει το νόημα στον αγώνα ενάντια στη σύγχρονη αμερικανοκρατία που προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ και εμπλέκει τη χώρα στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς. Βρίσκει το νόημα στην προάσπιση των λαϊκών κυριαρχικών δικαιωμάτων και στην αντίθεση με την επιθετική συμμαχία που μας σέρνουν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ με τα αντιδραστικά καθεστώτα της Αιγύπτου και του Ισραήλ υπό την εποπτεία των ΗΠΑ.

Η κυβέρνηση επικαλείται υποκριτικά την πανδημία για την απαγόρευση της πορείας του Πολυτεχνείου. Στην ουσία έχει παραιτηθεί εδώ και καιρό από τη μάχη για τον έλεγχο της διάδοσης του κορονοϊού στα λαϊκά στρώματα. Το δεύτερο λοκντάουν μπορούσε να αποφευχθεί. Η επιβολή του ήρθε με ευθύνη της δικής της πολιτικής που άφησε ανεξέλεγκτη την επιδημία και ανοχύρωτο το δημόσιο σύστημα υγείας. Το ίδιο έγινε και σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Γιατί, το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να προστατεύουν την υγεία της άρχουσας τάξης και την κερδοφορία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων σε βάρος της κοινωνικής πλειοψηφίας.

Η πανδημία δεν ελέγχεται με απαγορεύσεις και αστυνομικούς. Η κυβέρνηση καταφεύγει στην καταστολή διότι, πλέον, δεν πείθει. Είναι ολοφάνερο ότι αξιοποιεί κυνικά και ανήθικα την πανδημία για να περάσει την αντιλαϊκή «μεταρρυθμιστική ατζέντα» της με την τρομοκρατία, τα πρόστιμα, τις συλλήψεις νέων, τις διώξεις μαθητών, με αστυνομικά τμήματα και σεκιούριτι στα πανεπιστήμια, με την «ηλεκτρονική καραντίνα» του Βρούτση στα συνδικάτα και της Κεραμέως στους εκπαιδευτικούς. Με την αντιδραστική ταύτιση του αγωνιζόμενου λαού και της μαχόμενης Αριστεράς με το φασισμό.

«Ανελευθερία» είναι το σύνθημά τους, «Ελευθερία» είναι το δικό μας.

Οι συγκεντρώσεις και οι πορείες απαιτείται και μπορούν, ειδικά φέτος, να οργανωθούν έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν τα εξοντωτικά πρόστιμα από το λαϊκό κίνημα, να αντιμετωπιστούν οι προληπτικές προσαγωγές και να περιφρουρηθούν απέναντι στην καταστολή. Το πιο ουσιαστικό μέτρο είναι η όσο το δυνατόν πιο μαζική συμμετοχή. Αλλά και η αποφυγή τυφλών ενεργειών έξω από και σε βάρος του μαζικού κινήματος που δίνουν προσχήματα για τα έτοιμα σχέδια καταστολής.

Σε αυτή την κατεύθυνση επιδιώκουμε σταθερά την κοινή δράση με εκείνες τις δυνάμεις της ανυπότακτης και ριζοσπαστικής Αριστεράς που μπορούν να εγγυηθούν ανάλογο περιεχόμενο και πράξη.

Η κυβέρνηση και η πολιτική της μπαίνει σήμερα σε μαζική αμφισβήτηση και αύριο μπορεί να μπει σε ανοιχτή πολιτική κρίση. Η «κεντρώα» αντιπολίτευση «εθνικής ενότητας» του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να απαντήσει, πέρα από τις μεγάλες ευθύνες του ως κυβέρνηση. Το ίδιο το αστικό πολιτικό σύστημα αποκτά όψεις βαθιάς παρακμής, όπως δείχνουν αντιπροσωπευτικά οι ΗΠΑ. Γενικότερα, το καπιταλιστικό σύστημα παραμένει σε τροχιά κρίσης, αδυνατεί να προσφέρει πλέον ένα ηγεμονικό κοινωνικό όραμα και να εξασφαλίσει βασικές ανάγκες των εργαζομένων και του λαού. Για αυτό, οι λαοί αντιστέκονται και δεν παραιτούνται, όπως έδειξε το μεγάλο ξέσπασμα στις ΗΠΑ το καλοκαίρι, η Βολιβία, η Χιλή και άλλες χώρες. Εκατομμύρια άνθρωποι αναζητούν μια εναλλακτική κοινωνική προοπτική ενάντια στον καπιταλισμό και ιμπεριαλισμό.

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου δείχνει το δρόμο: μαζικός ενωτικός αγώνας για μια αποτελεσματική αντίσταση, για την αντεπίθεση και την ανατροπή όλου του αντικοινωνικού πλαισίου των μνημονίων, του χρέους και της ΕΕ, με μια άλλη Αριστερά, με ένα εργατικό και λαϊκό μέτωπο που θα επιβάλει κατακτήσεις. Με ένα αναγεννημένο, δυνατό και ελπιδοφόρο κομμουνιστικό κίνημα.

ΠΡΟΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ, ΣΤΑΔΙΟΥ ΚΑΙ ΠΕΣΜΑΤΖΟΓΛΟΥ, 3 μ.μ. ΜΕ ΜΑΣΚΕΣ, ΑΝΤΙΣΗΠΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ