1.Συνεδρίασε το Συντονιστικό Τομέα Συνοικιών μετά από ένα μακρό διάστημα αδράνειας. Στη συνεδρίαση έλαβαν μέρος σύντροφοι από τις εξής περιοχές: Ζωγράφου (Χ.Τ., Δ.Τζ.), Νότια (Π.Β.), Ν.Σμύρνη (Γ.Κ.), Εξάρχεια (Γ.Α.), Πειραιάς (Σ.Γ.). Δεν παρεβρέθησαν σύντροφοι από το Χαλάνδρι λόγω υποχρεώσεων, αλλά και από την Καισαριανή και την Αγ.Βαρβάρα.

2.Βασικοί άξονες που τέθηκαν στη συζήτηση ήταν οι εξής.

α) αποτίμηση της λειτουργίας μας και ψηλάφιση των αιτίων της παράλυσής μας το τελευταίο διάστημα,

β) η συγκυρία στο χώρο δράσης των σχημάτων γειτονιάς (Νέα κυβέρνηση – πράσινη ανάπτυξη, Καποδίστριας ΙΙ, νέο ρυθμιστικό, Υμμητός κλπ) και η κρισιμότητα της φετινής χρονιάς σε σχέση με τα κοινωνικά μέτωπα

γ) κατάσταση σχημάτων γειτονιάς, η σχέση τους με τις ΤΕ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, οι επικείμενες τοπικές εκλογές και τις εξελίξεις στο χώρο της αντικαπιταλιστικής-ριζοσπαστικής αριστεράς, καθώς και τα ερωτήματα σε σχέση με τη γεωμετρία των σχημάτων, αλλά και η δράση μας στα σχήματα και η αναγκαιότητα συντονισμού της

δ) λειτουργία του Τομέα και του ΣΤΣ

3.Σε σχέση με την αποτίμηση, η γενική εκτίμηση είναι ότι καθώς ο Τομέας είναι καινούργιος, οι ασυνέχειες στην παρέμβασή του πρέπει να είναι αναμενόμενες, ενώ ρόλο παίζουν και οι διαφορετικές οι ταχύτητες παρέμβασης των σχημάτων στα οποία βρισκόμαστε. Παράλληλα, δεν έχουμε καταφέρει ακόμα να λειτουργούμε πιο συλλογικά ανά περιοχές, πράγμα που θεωρούμε ότι τώρα αρχίζει να δρομολογείται. Μάλιστα, όπου αυτό επιτυγχάνεται (πχ Ζωγράφου) έχουμε και σημαντικά αποτελέσματα. Η ασυνέχεια οφείλεται και σε αντικειμενική έλλειψη διαθεσιμοτήτων (προσωπικά προβλήματα, στρατός, δουλειά) που είχαμε κατά τη διάρκεια της περασμένης χρονιάς. Σε όλα βέβαια καθοριστικό ρόλο για την αδρανοποίησή μας έπαιξε και η ευρύτερη συγκυρία που περιέλαβε δύο εκλογικές αναμετρήσεις στις οποίες οι άνθρωποι του Τομέα ρίξαμε όλες μας τις δυνάμεις. Αν αυτές αποτελούν τις γενικές μας (αυτοκριτικές) κατευθύνσεις, δεν πρέπει να παραγνωρίσουμε και τις πολιτικές διαφωνίες γύρω από μέτωπα που αναδείχτηκαν στη συζήτησή μας το προηγούμενο διάστημα και οι οποίες δείχνουν ότι υπάρχουν ζητήματα στα οποία η συζήτηση πρέπει να βαθύνει. Όμως θεωρούμε ότι οι όποιες τέτοιες διαφωνίες δεν αποτέλεσαν καθοριστικό παράγοντα για την παράλυσή μας, αλλά μονο ίσως αφορμή για αυτήν στα πλαίσια μιας συνολικής κατάστασης που μας ξεπέρναγε. Σε κάθε περίπτωση θεωρούμε ότι η εμπειρία την οποία έχουμε αποκομίσει σε όλο αυτό το διάστημα της λειτουργίας μας, οι εξελίξεις στο χώρο, η συγκυρία και η συνολική υποκειμενική μας κατάσταση και διάθεση δείχνουν σημαντικές δυνατότητες για την παρέμβασή μας από δω και στο εξής.

4.Σε σχέση με τη συγκυρία στο χώρο δράσης μας και τα κοινωνικκά μέτωπα που έχουμε μπροστά μας δεν αναφερθήκαμε εκτενώς πέρα από γενικές, αφετηριακές κατευθύνσεις. Η συζήτηση αυτή θα διεξαχθεί αναλυτικά στην επόμενη συνεδρίαση που προγραμματίζουμε για το Σάββατο 14/11 και από την οποία θα προκύψει κείμενο. Την εισήγηση για τη διαδικασία του Σαββάτου, έχουν αναλάβει (εν είδη αξόνων) οι σ. Χ.Τ. και Π.Β. Σε κάθε περίπτωση, τα μέτωπα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε τόσο στις γειτονιές όσο και κεντρικά στην Αττική είναι πολύ σημαντικά και απαιτούν άμεσες πρωτοβουλίες από τα σχήματα. Τη μορφή και το περιεχόμενο αυτών των πρωτοβουλιών επίσης θα συζητήσουμε το Σάββατο.

5.Σε σχέση με την κατά σταση των σχημάτων γειτονιάς αναγνωρίζουμε τις σημαντικές διαφορές ταχυτήτων και ερωτημάτων που υπάρχουν, τόσο για λόγους διαφορετικής εμπειρίας και εμπλοκής σε κοινωνικά μέτωπα, όσο και για λόγους γεωμετρίας των σχημάτων αυτών. Αυτό το ερώτημα τίθεται ήδη και σε σχέση με τις επικείμενες εκλογές, αλλά και τη σχέση των σχημάτων με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Τα δύο αυτά σημεία άλλωστε διαπλεκονται. Θεωρούμε ότι πρέπει να αποσαφηνιστεί η σχέση μετάξυ των ΤΕ και των σχημάτων. Σε αυτή τη συζήτηση υπήρξαν διαφορετικές ταχύτητες. Άλλοι σύντροφοι θεωρούν μείζον το ζήτημα, πρόκειται κυρίως για συντρόφους που δρουν σε χώρους όπου τα σχήματα έχουν το εύρος δυνάμεων της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ενώ άλλοι θεωρούν ότι αποτελούν ήδη δύο διακριτές διαδικασίες, συνήθως σύντροφοι που παρεμβαίνουν σε σχήματα με μεγαλύτερη γεωμετρία. Σε κάθε περίπτωση, η συζήτηση αυτή παραμένει ανοιχτή και μας δίνει τη δυνατότητα να διεξάγουμε πιο αναλυτικά μια κουβέντα για τη φυσιογνωμία των σχημάτων και τα όρια της παρέμβασής τους και αντίστοιχα για την ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Επίσης, αντικείμενο συζήτησης ήταν η γεωμετρία των σχημάτων (κυρίως σε σχέση με τμήματα του ΣΥΡΙΖΑ και του ΣΥΝ) και ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών. Σε αυτό το πλαίσιο θεωρήσαμε κατ’ αρχάς ότι πρέπει από τη μεριά μας να ξεκαθαρίσουμε ότι τον πρώτο και τελευταίο λόγο για το τι θα γίνει έχουν τα ίδια τα σχήματα. Από εκεί και πέρα όμως, εμείς ως οργάνωση πρέπει να κάνουμε αναλυτική συζήτηση για την εμπειρία (πχ του Χαλανδρίου και του Ζωγράφου), αλλά και για προτάσεις που γίνονται (πχ στη Ν.Σμύρνη), και να έχουμε άποψη για κάθε περίπτωση ξεχωριστά, καθώς κάθε μια είναι ιδιαίτερα διαφορετική, την οποία και θα παλέψουμε μέσα στα σχήματα. Παράλληλα, η προετοιμασία μας για τις τοπικές εκλογές αφορά και τον σχεδιασμό γύρω από νές παρεμβάσεις που μπορούμε να έχουμε, άρα την καταγραφή των δυνάμεών μας και τον συντονισμό κατ’ αρχήν με τους συντρόφους της ΑΝΤΑΡΣΥΑ ώστε να πάρουμε από κοινου (σύμφωνα με τις αποφάσεις και του ΚΣΟ) πρωτοβουλίες σε γειτονιές για δημιουργία νέων σχημάτων. Είναι δε κρισιμότατο ζήτημα, να παρέμβουν στις επίκείμενες εκλογές σχήματα που έχουν σημαντικότατη παρουσία σε γειτονιές της Αθήνας, με αποτελέσματα στα κοινωνικά μέτωπα (πχ Νότια, Εξάρχεια, αλλά ίσως και Καισαριανή). Συνολικά θεωρούμε πως η συγκυρία είναι ευνοϊκή για την παρέμβαση των σχημάτων και ότι στις επόμενες εκλογές μπορούμε να έχουμε σημαντικά αποτελέσματα.

6.Τέλος, θεωρούμε ότι εκκρεμούν αρκετά βήματα στην προσπάθεια συγκρότησης του Τομέα, με βασικό αυτό της λειτουργίας των κατά τόπους πυρήνων που θα μπορέσουν να παράξουν γραμμή για την τοπική μας δράση, αλλά και να τη συντονίσουν και να την κάνουν πολύ πιο αποτελεσματική. Η απόφαση του ΚΣΟ για συγκρότηση «αχτιδικών» επιτροπών με αφορμή τον τρόπο λειτουργίας της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, είναι μια πρώτη σημαντική εξέλιξη που μας βοηθάει. Από εκεί και πέρα, με βάση και τη εμπειρία που συσσωρεύει ο Τομέας, αλλά και η οργάνωση πάνω στα ζητήματα δράσης και συγκρότησης σε τομεακό επίπεδο πρέπει να γίνει (ενόψει συνδιάσκεψης) μιας αναλυτικότερη κουβέντα για τη διάρθρωσή μας, χωρίς να υπονοούμε ότι πρέπει να αλλάξει η βασική μας οργανωτική αντίληψη γύρω από τη συγκότηση με βάση τον χώρο δουλειάς. Από εκεί και πέρα, πρέπει να ενεργοποιηθούν περισσότεροι σύντροφοι μας σε τοπικά σχήματα, να συστηματικοποιηθεί η παρουσία στο ΣΤΣ συντρόφων από όλες τις περιοχές που παρεμβαίνουμε σε σχήματα, να προχωρήσει ο προγραμματισμός των συζητήσεών μας (βλ το επόμενο σημείο) και να εκλεγεί και υπεύθυνος του ΣΤΣ, καθώς και να γίνει ολομέλεια του Τομέα.

7.Σε ότι αφορά τον προγραμματισμό των συζητήσεών μας, αυτός καθορίστηκε ως εξής:

α) Το Σάββατο θα κάνουμε μια συνολική συζήτηση για τη συγκυρία, την κίνηση του κράτους και τα μέτωπα που έχουμε μπροστά μας, καθώς και τους τρόπους απάντησης, τον σχεδιασμό για τις κινητοποιήσεις που πρέπει να θέσουμε για να αποκρούσουμε την επίθεση.

β) Στην επόμενη διαδικασία θα κάνουμε αναλυτική συζήτηση για τη συγκυρία των σχημάτων, την κατάστασή τους, τη δυνατότητα ανάπτυξης νέων τοπικών σχημάτων, το συντονισμό τους, τη φυσιογνωμία παρέμβασής τους. Για να συμβεί αυτό θα αναλάβει ομάδα συντρόφων να καταγράψει όλα τα σχήματα που υπάρχουν, αλλά και τις δυνάμεις τόσο τις δικές μας όσο και των άλλων στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Σε αυτά τα πλαίσια θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε και από τη μεριά μας το πως αντιμετωπίζουμε τα ζητήματα των κατά τόπους γεωμετριών, αλλά και τη σχέση σχημάτων και ΤΕ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Τέλος, στα πλαίσια αυτά θέλουμε να καθορίσουμε έναν σχεδιασμό για τα σχήματα και τη δράση μας σε αυτά που να έχει ορίζοντα τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

γ) Η τρίτη συζήτηση που προγραμματίζουμε είναι η οργάνωση του ίδιου του Τομέα. Με βάση μια αποτίμηση της μέχρι τώρα λειτουργίας μας, πρέπει να την σχεδιάσουμε καλύτερα, να συζητήσουμε πιο στρατηγικά για την οργανωτική μας συγκρότηση, τους πυρήνες, τη σχέση με τους υπάρχοντες πυρήνες εργαζομένων και νεολαίας.

8.Κλείνοντας, υπενθυμίζουμε τη διαδικασία του Σαββάτου 14/11 (6μμ) με θέμα τη συγκυρία και τα μέτωπα, αλλά και να τονίσουμε ότι τα όποια συμπεράσματα καταγράφονται αποτελούν πρώτες σκέψεις και είναι ανοιχτά σε συζήτηση, αντιπαράθεση, καταγγελία κλπ. Σε αυτά τα πλαίσια, για όσους βρεθήκαμε το Σάββατο είναι σημαντική η λειτουργία του ΣΤΣ σε πλήρη σύνθεση με τη συμμετοχή συντρόφων απ’ όλες τις περιοχές που δραστηριποιούμαστε, ώστε να βαθύνει η συζήτησή μας.