Κοινωφελήπρογράμματα χωρίς……κοινά οφέλη! Να τα ανατρέψουμε!

Ξεκινώντας να γράψουμε ένα κείμενογια τις συνθήκες εργασίας στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης(ΟΤΑ)και ειδικά στους Δήμους, θα πίστευε κάποιος ότι πρέπει να περιγράψουμεπρώτα το εργασιακό πλαίσιο στο οποίο εντάσσονται. Δηλαδή, να αναλύσουμετην κατάσταση της αγοράς εργασίας τα χρόνια της κρίσης, τις αλλαγές πουέχουν επέλθει λόγω των μνημονιακών πολιτικών που εφαρμόζονται κ.ο.κ. Κιόμως, δεν θα το κάνουμε. Γιατί – παρά την εικονική πραγματικότητα του“μεταμνημονίου” και τις προεκλογικές παροχές που εξήγγειλε στις 07/05 ηΚυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ξέρουμε ότι οι εργαζόμενες και οι εργαζόμενοι αυτούτου τόπου βιώνουν τις συνέπειες των ασκούμενων “μεταρρυθμίσεων”καθημερινά και δεν έχουν ανάγκη κάποιον να τις περιγράψει.

Κι αν πολλά έχουν γραφτείόλα τα προηγούμενα χρόνια για τις τραγικές εργασιακές συνθήκες πουβιώνουμε όλες και όλοι, αλλά και για τις κατακτήσεις του εργατικούκινήματος που πλέον αποτελούν εικόνα από το παρελθόν, δυστυχώς πολύλιγότερο συζητιέται η “μαύρη τρύπα” της ανεργίας που έχει ρουφήξει ταπιο παραγωγικά κομμάτια της κοινωνίας. Νέοι με πτυχία και μεταπτυχιακά,ανειδίκευτοι εργάτες με πολυετή εμπειρία, αυτοαπασχολούμενοι,ελεύθεροιεπαγγελματίες κάθε ηλικίας είδαν τη ζωή και τα όνειρά τους ναανατρέπονται από τη μια στιγμή στην άλλη και τις μέρες τους να κυλούνστις – ολοένα και πιο μακριές- ουρές του ΟΑΕΔ.

Οι μνημονιακές Κυβερνήσειςόλων των προηγούμενων ετών, χέρι- χέρι με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τοΔιεθνές Νομισματικό Ταμείο, όχι μόνο δεν έλαβαν μέτρα για τη στήριξη καιεπαναφορά των ανέργων στην αγορά εργασίας και τη συνολική βελτίωση τωνόρων εργασίας, αλλά αντίθετα αναδείκνυαν ως “λύση” τα διάφοραπρογράμματα –απολύτως παροδικής και επισφαλούς- απασχόλησης του ΟΑΕΔ.Στον χορό μπήκαν και οι ΟΤΑ, με τους περισσότερους Δήμους ναπρωτοστατούν στην προσπάθεια κάλυψης των θέσεων εργασίας που χάθηκανλόγω των μνημονίων από τους λεγόμενους ωφελούμενους. Άνθρωποι πουπροσλαμβάνονται για 3, 6, 8 μήνες, οι οποίοι – ενώ καλύπτουν σαφώςπάγιες και διαρκείς ανάγκες- αμείβονται(από προγράμματα ΕΣΠΑ, χωρίς οιδήμοι να καταβάλλουν ούτε ένα ευρώ) με τον (υπο)κατώτατο μισθό, χωρίς ναέχουν τα στοιχειώδη δικαιώματα των εργαζομένων. Άδειες, επιδόματα,βαρέα και ανθυγιεινά ένσημα ήταν έννοιες άγνωστες, μέχρι που οι ίδιοι οι“ωφελούμενοι” συσπειρώθηκαν και διεκδίκησαν τα αυτονόητα από κοινού μετα σωματεία των εργαζομένων στους ΟΤΑ. Οι εργαζόμενοι στα κοινωφελήπρογράμματα απολύονται κάθε που λήγει η σύμβασή τους για να έρθουν άλλοιστη θέση τους και να συνεχιστεί ο φαύλος κύκλος της ανεργίας γιαχιλιάδες συμπολίτες μας. Ελαστική εργασία, χωρίς πραγματικά εργασιακάκαι ασφαλιστικά δικαιώματα, χωρίς οι δήμοι να χρεώνονται τίποτα καιαπολαμβάνοντας μόνο τα οφέλη της εργασίας.

Εκατοντάδες δήμοι είναι οιπραγματικά ωφελούμενοι από την παραπάνω κατάσταση ενώ οι ίδιοι οιάνεργοι δεν βλέπουν τη ζωή τους να αλλάζει ουσιαστικά καθώς, μετά τοπέρας κάθε προγράμματος, βρίσκονται και πάλι στην πρότερη καθημερινότητάτους. Φυσικά, κανείς μας δεν κατακρίνει την επιλογή των ίδιων νασυμμετάσχουν στα εν λόγω προγράμματα, αφού για καθέναν από εμάς είναιαυτονόητο ότι έστω και κάποιοι μήνες εργασίας, ακόμη και με αυτούς τουςόρους, φαντάζουν καλύτερη προοπτική από την ακραία φτώχεια και τηναίσθηση περιθωρίου που βιώνουν οι άνεργοι καθημερινά.

Από την πλευρά μας, ωςδημοτική κίνηση σε μία περιοχή που οι κάτοικοι έχουν πληγεί ανεπανόρθωτααπό τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές δεν θα σταματήσουμε να στηρίζουμε μετη δράση μας μέσα αλλά και έξω από το δημοτικό συμβούλιο τα αιτήματάτους και να διεκδικούμε:

-Μαζικές προσλήψεις μόνιμουπροσωπικού για τις ανάγκες των υπηρεσιών των ΟΤΑ. Καμία απόλυση. Μόνιμηκαι σταθερή εργασία για όλους.

-Ίση αμοιβή και ίσα δικαιώματα για όλους.

-Εφαρμογή του μισθολογίου καιτης Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας των εγαζομένων στους ΟΤΑ. Καταβολήεπιδομάτων- οικογενειακού, τριετίας, σπουδών.

-Ανθυγιεινό επίδομα σε όσουςεργάζονται σε ανθυγιεινές εργασίες. Εφαρμογή των μέτρων υγιεινής καιασφάλειας (Μ.Α.Π. Ιατρικές εξετάσεις).

-Καταβολή του επιδόματος ανεργίας,σε όλους τους εργαζόμενους μετά το τέλος του προγράμματος για όλο το διάστημα της ανεργίας.

-Δωρεάν μετακίνηση με τα Μ.Μ. Μεταφοράς όσο διαρκεί το πρόγραμμα.


Πηγή: http://kontrastorevma.gr