Χιλιάδες φοιτητές και φοιτήτριες από όλη την Ελλάδα, πλημμύρισαν την Παρασκευή 8 Μάρτη, το κέντρο της Αθήνας υλοποιώντας αποφάσεις γενικών συνελεύσεων ενάντια στην ψήφιση του νομοσχεδίου για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Στο μεγάλο πανελλαδικό συλλαλητήριο ενάντια στην ψήφιση του νομοσχεδίου για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστήμιων, συμμετείχαν μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας, εκπαιδευτικοί, εργαζόμενοι/ες και μαθητές/ριες. Στον δρόμο συναντήθηκαν με εργαζόμενες, μετανάστριες, φεμινιστικές συλλογικότητες και το γυναικείο και ΛΟΑΤΚΙ κίνημα, που διαδήλωναν στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων για την 8η Μάρτη, δείχνοντας λίγες μέρες μετά τη μαζική απεργία της 28ης Φλεβάρη, ότι μπορούν και χρειάζεται να ενωθούν όλες οι φωνές των κινημάτων μπροστά στην ολομέτωπη επίθεση της κυβέρνησης. Όπως έγινε και πέρυσι την αντίστοιχη ημέρα με την πρωτόγνωρης μαζικότητας απεργιακή κινητοποίηση για το έγκλημα των Τεμπών.

Στην Αθήνα από το πρωί μέχρι αργά το απόγευμα, ο κόσμος παρέμενε στο Σύνταγμα, αψηφώντας το πογκρόμ βίας και καταστολής της ελληνικής αστυνομίας, που προχώρησε σε αλόγιστη χρήση χημικών, τραυματισμούς στα όρια της φυσικής εξόντωσης, ανοιγμένα κεφάλια και προσαγωγές.Πολλοί τραυματίες φοιτητές πήγαν στο νοσοκομείο, όπου μάλιστα τους ακολούθησε η ασφάλεια και προσπαθούσε να μάθει τα ονόματά τους! Είναι φανερό ότι όταν καταπατείται το ίδιο το Σύνταγμα, όπως συμβαίνει στην περίπτωση του άρθρου 16, οι ασπίδες και τα γκλομπς των ΜΑΤ είναι ο μοναδικός τρόπος επιβολής της εξουσίας.

Οι προχθεσινές πρωινές και απογευματινές κινητοποιήσεις έδειξαν ότι η κοινωνική συναίνεση που η κυβέρνηση προσπαθεί να παρουσιάσει και στην οποία επενδύει, αποτελεί περισσότερο ευσεβή πόθο της που αμφισβητείται από την όλο και εντεινόμενη λαϊκή δυσαρέσκεια και οργή. Για τον λαό, την εργατική τάξη και την νεολαία, το στοίχημα της ανατροπής αυτής της επίθεσης και της απόσπασης κατακτήσεων για την ουσιαστική βελτίωση των όρων ζωής μας, παραμένει ανοιχτό.

Οι συμμαχίες οι οποίες έγιναν μέσα στο πανεπιστήμιο και την εκπαίδευση, στον κοινό αγώνα με το εργατικό και λαϊκό κίνημα, μέτρησαν σημαντικά βήματα και αφήνουν μια καλή παρακαταθήκη για το αύριο. Η κοινή συμπόρευση και ενωτική κατεύθυνση άνοιξε τον δρόμο για μια γενική ανασυγκρότηση και συγκρότηση του φοιτητικού κινήματος.

Η προχθεσινή μέρα κάνει ξεκάθαρο ότι ακόμα κι αν ψήφισαν αυτό το νομοσχέδιο, αυτό συνέβη εν μέσω κοινωνικής κατακραυγής. Δεν θα τους αφήσουμε να το εφαρμόσουν! Θα βρει την ίδια μοίρα με την πανεπιστημιακή αστυνομία, τα πειθαρχικά και τις διαγραφές.

17 χρόνια μετά το 2006-2007 και τους τότε ανυποχώρητους αγώνες ενάντια στην αναθεώρηση του Άρθρου 16, το φοιτητικό κίνημα γράφει ξανά ιστορία. Με ενότητα στη δράση, με συγκέντρωση δυνάμεων, με μαζικό και ανυποχώρητο αγώνα διαρκείας θα βαδίσουμε μέχρι τη νίκη. Η τρομοκρατία δεν μας σταματά, στον δρόμο του αγώνα βαδίζουμε ξανά! Θα υπερασπιστούμε την δημόσια δωρεάν εκπαίδευση μέχρι τέλους.


ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ για μια ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ (ΑΡΑΝ, Κ/ΣΧΕΔΙΟ, ανένταχτοι/ες)